Open source

Een van de computerprogrammaturen is opensourcesoftware waarbij de broncode is vrijgegeven aan het internet. Alle gebruikers van opensourcesoftware krijgen hierdoor de mogelijkheid om deze te bekijken, aanpassingen in door te voeren en verbeteringen te doen in het programmatuur. De opensourcesoftware oftewel openbronsoftware genoemd worden ontwikkeld door mensen die op gemeenschappelijke en publieke wijze samenwerken. Hierbij werken meerdere mensen samen van overheden, bedrijven en individuele programmeurs.

De voordelen van Opensourcesoftware

Opensourcesoftware kent meerdere voordelen wat maakt dat hiervoor veel gekozen wordt. Hieronder zullen de voordelen naar voren komen. Bij opensourcesoftware geeft de koper van het systeem aan wat er verbeterd dient te worden en niet de verkoper van het systeem. Iedereen kan verbeteringen door voeren in de software die niet gelijk in het officiële programma worden doorgevoerd. Het publiceren van de uitdagingen die worden ervaren in het software zal ervoor zorgen dat er gerichter een oplossing gevonden kan worden. Er zijn vele verschillende soorten opensourcesoftware die gevonden en gebruikt kunnen worden. Er zijn ook opensource versie van besturingssystemen die bekend staan onder Linux.

Voorbeeld project van opensourcesoftware

De Simuze is een voorbeeld traject van opensourcesoftware waarbij er muzikanten en muziekliefhebbers samenwerken. De producers van de muziek kunnen de muziek online onder een licentie van Creative Commons zetten waarna deze gebruik kan worden door andere muzikanten. Zo kunnen de muzikanten hun muziek in de markt zetten door middel van Simuze. Een meer concreet voorbeeld is het gebruik van Opensource software in websites. Cms systemen als Wordpress, joomla en Opencart zijn enorm populair onder webmasters. Het maakt het voor deze webmasters enorm eenvoudig om een website, blog of webshop te beheren. De systemen zijn enorm flexibel en worden goed onderhouden met regelmatige updates, zodat veiligheid en nieuwe ontwikkelingen altijd zo snel als mogelijk kunnen worden doorgevoerd op de website. Ook wij maken gebruik van open source cms systemen. Voorbeelden van websites waar gebruik wordt gemaakt van dergelijke open source systemen zijn oa forex-home.nl (joomla) en de lovegids.nl shop (open cart). Meer voorbeelden vindt u in onze portfolio.